Miten pysyä toimintakykyisenä vanhempana, kun ilmastoahdistus meinaa lamaannuttaa?🌍
Jos luet tätä blogia, olet todennäköisesti kokenut oman osasi ilmastoahdistuksesta tai vähintäänkin kannat huolta ilmastoasioista.
Ilmastoahdistus on yleistä
Ei ole yksi eikä kaksi kertaa, kun olen kokenut olevani aivan yksin ilmastotunteideni kanssa, vaikka todennäköisesti niin ei ole ollut, joten jaanpa alkuun vähän löytämiäni tilastoja liittyen ilmastohuoleen ja -ahdistukseen.
Terve Suomi -tutkimus, THL (2022–2023): Tutkimuksen mukaan 38 % naisista ja 26 % miehistä kertoi olevansa hyvin tai erittäin huolissaan ilmastonmuutoksesta. Erityisesti 20–39-vuotiaista naisista 46 % ilmaisi suurta huolta.
Kyselytutkimus, WWF (2024): Kyselyn mukaan 74 % suomalaisista on huolissaan ilmastonmuutoksesta.
Ilmastoahdistus:
Sitran kansalaiskysely (2019): Kyselyn mukaan 27 % suomalaisista arvioi, että sana "ahdistus" kuvaa erittäin tai melko hyvin heidän tuntemuksiaan ilmastonmuutosta kohtaan. Alle 30-vuotiaista nuorista 38 % koki ahdistusta ilmastonmuutoksen vuoksi.
Nuorisobarometri (2019): Tutkimuksen mukaan 67 % suomalaisnuorista koki paljon tai melko paljon epävarmuutta tai turvattomuutta ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen takia.
💚 Et siis ole yksin tunteidesi kanssa, vaan ilmastotunteet ovat monille tuttuja ja täysin ymmärrettäviä. 💚
Ilmastoahdistus on tunne, joka kumpuaa kasvavasta huolesta maailman ympäristöongelmien ja ilmastonmuutoksen suhteen. Se on osa laajempaa ympäristöahdistuksen ilmiötä ja ilmenee usein huolena tulevaisuudesta ja siihen liittyvistä elinolojen muutoksista. Ilmastoahdistus on luonnollinen, ymmärrettävä reaktio ilmastonmuutoksen aiheuttamaan epävarmuuteen ja siihen liittyviin uhkiin.
Vanhemmuus keskellä ilmastokriisiä on yksi vaikeimpia tehtäviä
Niiden vuosien aikana, kun olen ollut tietoinen ilmastokriisistä, minulla on itselläni ollut muutamia ajanjaksoja, jolloin ilmastoahdistus on syventynyt niin syväksi, että se on haitannut toimintakykyäni. Tällöin voidaan puhua vakavasta ilmastoahdistuksesta. Koska olen kuitenkin joka kerta selättänyt pahimmat aallonpohjat ja jatkanut vanhempana oloa, päätin koota ne vinkit, joiden avulla olen vaikeimpina aikoina itse palannut toimintakykyiseksi vanhemmaksi.
Miten pysyä toimintakykyisenä vanhempana, kun ilmastoahdistus lamaannuttaa?
Jaa tunteet jonkun kanssa
Huomaa hyvä
Valjasta ahdistuksesi toimintaan
Pidä taukoja uutisista ja somesta
Resilienssi ja sopeutuminen
Muistele hyvä hetkiä ja luontoarvoja
Huomaa milloin tarvitset järeämpiä aseita
Jaa tunteet jonkun kanssa
Ahdistusta on helpompi käsitellä yhdessä. Puhu ilmastoahdistuksestasi ystävien, perheen tai vertaistukiryhmän kanssa. Vertaistuki voi auttaa löytämään rauhaa ja palautumista, ja yhdessä jaettu tunne ei tunnu niin raskaalta kantaa.
Jos sinulla ei ole ketään, kenelle jakaa ilmastoahdistustunteet, voisiko sellainen henkilö löytyä jostain? Jos ei omasta lähipiiristä, niin ehkä jostain yhteisöstä, kuten vaikka Äitikapinasta (tervetuloa!). Tai Ympäristötunteet tarjoamasta vertaistuki-whatsapp-ryhmästä Uutistulvia & tulevaisuushuolia.
2. Huomaa hyvä
Muistatko, miten lapselle kerrotaan ja puhutaan vakavista kriiseistä tai tapahtumista? “Tämä on vakava asia, mutta aikuiset hoitavat sitä”. “Tämä on vakava asia, mutta sen eteen tehdään koko ajan paljon”.
Muista siis itsekin hyvä: Maailmassa on tuhansia ihmisiä, jotka tekevät töitä ilmaston puolesta joka päivä. Vaikka joskus tuntuisi siltä, että maailma vain palaa, tämä ei ole koko totuus. Meitä kaikkia tarvitaan, mutta voit myös luottaa siihen, että emme ole yksin tässä työssä.
Googlaa “positive climate news” tai seuraa somessa jotakuta positiivisten ilmastouutisten lähettilästä tai ilmastoasioiden parissa työskentelevää.
3. Valjasta ahdistuksesi toimintaan
Ilmastoahdistus voi olla raskasta, mutta sen voi myös kääntää voimaksi, joka ohjaa toimintaan.
Lasta lohdutetaan edellisen kappaleen lausein ja siihen lohtuun ja luottamukseen on lapsen saatava jäädä lepäämään. Me aikuiset emme kuitenkaan enää voi niin tehdä. Emme voi jäädä odottamaan, että joku toinen ratkaisee tämän asian. Ilmastokriisi on siinä vaiheessa, että sen ratkaisemisessa tarvitaan ihan jokaisen panosta. Jokainen ei sitä panostaan anna ja osa taas muidenkin edestä. Tee sen verran, kuin mitä voimavarasi kullakin hetkellä sallivat.
Protect our wintersin sivuilla lukee: Vaikuttavin ilmastoteko, jonka yksittäinen ihminen voi tehdä on sellainen, joka saa muutkin toimimaan.
Kun teet parempia valintoja, muista kertoa niistä muille! ♻️ Kun löydät uuden hyvän vegetuotteen, kerro siitä kaverille. Kun onnistut löytämään hyväkuntoisen Samujin T-paidan Kierrätyskeskuksen ilmaishuoneesta (me🙋!), kerro siitä muille. Kun perheenne tekee onnistuneen matkan maata pitkin, kerro siitä muille.
Jos sinulla on voimavaroja ja kiinnostusta, tee aktivismia. ✊Aktivismia on monenlaista, ei ole pakko mennä ajoväylälle istumaan, jos sellainen ei tunnu omalta. Jos haluat tunnustella, voisiko esim. Äitikapina olla sinua varten, voit laittaa minulle viestiä.
4. Pidä taukoja uutisista ja somesta
Myös ilmastoaktivisti tarvitsee taukoja palautuakseen. Pienet irtiotot auttavat säilyttämään arjen tasapainon ja jaksamisen.
Ylikuormittuminen jatkuvista ilmastokriisiuutisista voi tehdä arjesta raskasta. Muista myös nauttia tavallisista asioista ja levätä – tämäkin on osa ilmaston puolesta toimimista.
Omalla kohdallani ylivoimaisesti eniten ilmastoahdistusta ruokkiva asia on some ja uutissovellukset. Olen onnistunut luomaan itselleni algoritmin, joka tuo syötteeseeni kaikki uutiset ja muiden ahdistumiset ilmastoasioista, joten voin yksinkertaisesti 100krt paremmin kun en edes käy somessa.
Silmien sulkeminen ei ole toivottavaa, mutta koska minä olen jo silmät vähän liiankin hyvin auki, en tarvitse jatkuvaa muistutusta siitä, että olemme matkalla kohti katastrofia, etten lamaannu.
Anna siis itsellesi lupa irrottautua hetkeksi uutisista ja somesta, sillä jatkuva huoli kuluttaa voimavaroja. Pienet tauot auttavat säilyttämään arjen tasapainon ja ovat osa hyvinvointia.
5. Resilienssi ja sopeutuminen
Toimintakyvyn säilyttäminen ja kyky elää epävarmuuden kanssa ovat keskeisiä taitoja ilmastoahdistuksen keskellä. Resilienssi auttaa jaksamaan arjessa ja keskittämään voimavaroja muutosten keskellä. Ilmastokriisi on todellisuutta ja jotta jaksat elää sen kanssa ja tehdä ilmastotekoja, sinun täytyy huolehtia itsestäsi ja jaksamisestasi.
Arjen resilienssi ja sopeutuminen ovat vanhempana tärkeimpiä taitoja ilmastoahdistuksen keskellä. Lapsesi tarvitsevat sinua toimintakykyisenä ja läsnä olevana, joten oma hyvinvointisi on yhtä tärkeä ilmastoteko.
6. Muistele hyviä hetkiä ja luontoarvoja 🌱
Luonto voi olla paras rauhoittaja. Vietä aikaa ulkona, hengitä syvään ja pysähdy arvostamaan pieniä asioita ympärilläsi. Kun luonnon merkityksellisyyden huomaa arjessa, omat teot tuntuvat myös entistä tärkeämmiltä.
7. Huomaa, milloin tarvitset järeämpiä keinoja
On mahdollista, että ilmastoahdistus syvenee niin voimakkaaksi, etteivät yllä mainitut keinot riitä. Silloin täytyy tukeutua ammatiapuun. Valitettavasti psykoterapia ei ole kaikille saatavilla oleva vaihtoehto, mutta onneksi on olemassa muitakin tapoja saada apua. Ympäristöahdistus.fi (ymparistotunteet Instagramissa) tarjoaa monenlaista apua ilmastoahdistukseen ja Mielenterveystalo sivuilla on myös (ilmainen) omahoito-ohjelma ilmastoahdistukseen.